Triagepunt Corona regio Turnhout

We werken hier op basis van veelgestelde vragen. Heeft u toch nog andere vragen? Voor algemene info over Corona kan u terecht op het nummer 0800 14 689 of op de website www.info-coronavirus.be. Heeft u specifieke vragen over uw gezondheid, bel dan uw huisarts.

Brochure contactonderzoek

www.mijncoronatest.be

Heeft u een test nodig? Bent u op zoek naar uw testresultaat of wil u uw hoog risico contacten doorgeven? Neem een kijkje op www.mijncoronatest.be.  Deze website bevat duidelijke ‘knoppen’ voor elke situatie, die meteen doorverbinden naar de juiste toepassing. Onderaan kan u ook de telefoonnummers van o.a. de Infolijn en contact tracing terug vinden.

1. Vragen over een onderzoek of afname van een coronatest

Het triagepunt is gelegen aan de Huisartsenwachtpost, Campus Blairon 410 te Turnhout. We onderscheiden twee functies op onze site:

 • Triagefunctie (= onderzoek door een arts + test): hiervoor kan u terecht in de container aan de voorkant van het gebouw waarin de Huisartsenwachtpost gelegen is
 • Afname coronatest: aan de achterkant van het gebouw waarin de Huisartsenwachtpost gelegen is, bevinden zich verschillende teststraten waar in een soort van drive in systeem coronatesten afgenomen worden.

Triagecentrum Turnhout Plattegrond

Het triagepunt is dagelijks geopend van 11u00 tot 17u00. Het triagepunt Turnhout beschikt over drie teststraten. Afhankelijk van de drukte zijn 1 tot 3 teststraten geopend. Opgelet, er wordt enkel op afspraak gewerkt.

Patiënten uit volgende gemeenten kunnen terecht in het triagepunt regio Turnhout: Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Dessel, Hoogstraten, Kasterlee, Lille, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar.

Patiënten uit de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel kunnen ook geholpen worden in het triagepunt Hoogstraten – antennepost Ravels-Arendonk.

Let wel: in dit triagepunt heeft u steeds een afspraak nodig. Hiervoor belt u naar uw huisarts.

Het triagepunt is NIET telefonisch bereikbaar. De communicatie met patiënten verloopt via de huisarts. Indien u het triagepunt toch wil bereiken, kan u mailen naar: covid19@hvrt.be.

Er kunnen geen afspraken gemaakt worden via telefoon of mail naar het testcentrum. Dit kan enkel via www.mijngezondheid.be.

Ja, u moet steeds een afspraak maken via mijngezondheid.be. Raadpleeg hier de handleiding.

Ervaart u klachten als: hoest, neusloop, keelpijn, hoofdpijn, koorts, kortademigheid, pijn op de borst, diarree, smaakverlies/geurverlies, vermoeidheid/spierpijn/verminderde eetlust: 

 • Ga niet naar werk of school, bezoek geen familie of vrienden!
 • Niemand kan bij nieuw ontstane klachten zonder test het onderscheid maken tussen een onschuldige verkoudheid of buikgriep en corona. Ook uw huisarts niet. Hoe herkenbaar de klachten ook lijken! Voorkom samen met ons de verspreiding van het virus en blijf meteen thuis bij bovenstaande klachten.
 • Surf naar www.mijngezondheid.be en klik op “Self Assessment Testing – SAT”: via deze korte vragenlijst krijgt u een advies of een test al dan niet nodig is.
 • Als u getest moet worden, krijgt u ineens een link om zelf een testcode (Corona Test Prescription code van 16 tekens) aan te maken. Deze code wordt via sms naar u verstuurd, zonder deze code kan u niet getest worden.
 • Raadpleeg hier de handleiding.
 • Uw huisarts kan voor u ook een testcode aanmaken.
 • U heeft altijd een afspraak nodig om een test te verkrijgen. U kan een afspraak maken via www.mijngezondheid.be.

Als u symptomen heeft, kan u zelf een testcode aanmaken:

 • Surf naar www.mijngezondheid.be en klik op “Self Assessment Testing – SAT”: via deze korte vragenlijst krijgt u een advies of een test al dan niet nodig is.
 • Als u getest moet worden, krijgt u ineens een link om zelf een testcode (Corona Test Prescription code van 16 tekens) aan te maken.
 • Raadpleeg hier de handleiding.

Uw huisarts kan voor u ook een testcode aanmaken.

Als u een test nodig heeft om op reis te gaan of voor een festival, evenement, … kan u zelf een code aanmaken via www.mijngezondheid.be.

 • U heeft altijd een afspraak nodig om een test te verkrijgen. U kan een afspraak maken via www.mijngezondheid.be.

Contacteer Contact Tracing: 02 214 19 19

Contacteer de corona-hulplijn: 0800 14 689

Uw huisarts zal oordelen of u in aanmerking komt om doorverwezen te worden.

Dit kan in kader van:

 • milde tot ernstige ziektesymptomen
 • coronatest na terugkeer uit een “rode zone” (voor meer info zie website FOD Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl)
 • hoogrisico contact met een corona positieve patiënt
 • reistesten of testen voor festivals of evenementen

Uiteraard kan u te voet of met de fiets komen. U kan mee aanschuiven in de rij (waarvan de wachttijd steeds zo kort mogelijk gehouden wordt).

U moet altijd beschikken over een geldige testcode (16 tekens). Verder heeft u uw identiteitskaart (eID of kids-ID) nodig. Indien uw kind geen kids-ID heeft, neemt u het rijksregisternummer mee. Iedereen (> 12 jaar) draagt verplicht een mondmasker. Kom bij voorkeur alleen. Indien nodig mag u een begeleider meebrengen.

U blijft in afwachting steeds in thuisisolatie/quarantaine (zie verder).

Bespreek met uw huisarts:

 • hoe de resultaten meegedeeld worden
 • wat de resultaten voor u betekenen
 • of uw huisgenoten preventief in quarantaine gaan
  • meestal enkel bij erg verdachte klachten

In de teststraat wordt geen afwezigheidsattest (of een ander attest) gegeven. Indien nodig zal uw huisarts een afwezigheidsattest bezorgen. Via de website www.mijngezondheid.be kan u zelf een quarantaine attest downloaden.

2. Vragen over de afname van een reistest of test voor een festival/evenement

Indien u reist naar een ander land is het belangrijk dat u zich informeert over welke bijkomende voorwaarden worden gesteld om het land te betreden én om de landen die u doorreist zonder problemen te betreden. U kan de laatste info terugvinden op www.diplomatie.belgium.be; dit wijzigt regelmatig.

Als u een test nodig heeft om op reis te gaan of als dit nodig is voor een festival/evenement, kan u zich in deze regio laten testen in het testcentrum op campus Blairon. Verder is het ook mogelijk om een test te krijgen in de luchthaven van Zaventem: https://www.brusselsairport.be/nl/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/covid-19-test-centre-at-brussels-airport. Of u kan getest worden in een labo, bv. CMA in Herentals (https://www.cma.be/nl/).

Werkwijze regionale testcentra:

 1. Werkwijze testcentrum campus Blairon

Als u naar het testcentrum komt, heeft u altijd een testcode nodig, zonder deze code kan u niet getest worden.

U kan zelf een code kunnen aanmaken voor een test via www.mijngezondheid.be.. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kan je als ouder op die manier een code aanmaken.

Het testcentrum werkt enkel op afspraak. U kan een afspraak maken via www.mijngezondheid.be (klik hier voor de handleiding). Het labo streeft ernaar om binnen de 24 tot 48 uur uw testresultaat beschikbaar te stellen. Maak dus tijdig uw afspraak voor een Covid-test. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de uitslag later binnen is bijvoorbeeld wegens een technische storing. Het testcentrum en het labo kan hiervoor niet aansprakelijk gehouden worden.

De test kost u €50.

Iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is zal 2 keer een gratis test kunnen laten afnemen (enkel voor Belgische inwoners die nog niet de kans hadden om zich te laten vaccineren).  Hiervoor moet je ook een speciale code aanvragen via www.mijngezondheid.be die 10 dagen geldig blijft. Met die code kan dan een afspraak worden gemaakt in een testcentrum.

Het resultaat kan u raadplegen via www.mijngezondheid.be. Als u het resultaat niet kan terugvinden via deze website, kan u een mail sturen naar klinischlabo@azturnhout.be om zo een mail te krijgen met het resultaat.

De covid-certificaten zijn geldig vanaf 1 juli.

Online geraakt u op volgende wijze aan uw certificaat:

 • www.mijngezondheid.be
 • CovidsafeBE app (te vinden in google pay of app store)

Gebruik bij voorkeur het certificaat online als QR-code en breng zelf voor alle zekerheid een print van de code op papier mee.

U kan alle info over het covid-certificaat terugvinden op de website van de Vlaamse overheid: https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat.

Bel naar de Vlaamse Helpdesk voor COVID certificaten: 078 78 78 50

U kan hiernaar bellen als:

 • Het u niet lukt via de online toepassingen uw certificaat op te halen.
 • Als u liever uw COVID-certificaat per post krijgt opgestuurd.

Wilt u weten hoe u veilig op reis kan vertrekken. Raadpleeg het schema.

Wilt u weten hoe u veilig kan terugkeren van uw vakantie? Raadpleeg het schema.

3. Vragen over uw testresultaat

Coronatesten worden terugbetaald indien ze voldoen aan de richtlijnen die afgesproken zijn door de Risk Management Group en gepubliceerd zijn op de website van Sciensano. In de praktijk mag er geen remgeld of supplement worden aangerekend aan de patiënt als aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

 • je behoort tot de doelgroep
 • de test is voorgeschreven door een arts
 • de test is uitgevoerd door een erkend laboratorium

Coronatesten in het kader van internationale reizen worden niet vergoed. De test kan wel aangerekend worden aan de reiziger. Als u zich laat testen op campus Blairon of in AZ Turnhout kost deze test u €50. In andere testcentra kunnen andere bedragen gevraagd worden.

Testen die zijn uitgevoerd op reizigers die terugkeren uit een land of regio waar het risico op besmetting groot is (gebieden die zijn geclassificeerd als  of “rood”), worden vergoed volgens de richtlijnen die op de Sciensano-website zijn gepubliceerd.

Meer informatie kan je vinden op de RIZIV-websitehttps://www.riziv.fgov.be/nl/covid19/Paginas/terugbetalingsvoorwaarden-opsporingstesten-coronavirus-covid19-pandemie.aspx.

Iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is zal 2 keer een gratis test kunnen laten afnemen (enkel voor Belgische inwoners die nog niet de kans hadden om zich te laten vaccineren)

U kan uw testresultaat zelf raadplegen op de website www.mijngezondheid.be of via  www.nexuzhealth.be/nl/mynexuzhealth. Op deze websites moet u zich aanmelden met een e-ID kaartlezer of via de app Itsme. Als u gebruik maakt van de Coronalert app (beschikbaar op Appstore of Google play) en u hebt vóór de test een code aangemaakt via deze app, die door uw huisarts mee werd geregistreerd, dan krijgt u het resultaat ook via de app te zien. Ook uw huisarts is op de hoogte van het testresultaat en kan steeds gecontacteerd worden.

Als u niet kan inloggen via eID of itsme, is het via www.mijngezondheid.be ook mogelijk om uw resultaat te vinden via uw CTP-code. Hiervoor klikt u onder de titel COVID-19 persoonsgegevens (linkerkant van het scherm) op “Resultaat via CTPC-code”.

De testtijden kunnen soms oplopen. De laboratoria doen hun uiterste best om het resultaat snel bekend te maken. Probeer daarbij de met uw huisarts gemaakte afspraken over de communicatie van het resultaat te respecteren, zodat we de administratieve overlast in de verschillende praktijken beperkt kunnen houden. Het testcentrum beschikt zelf niet over uw resultaten, dus het heeft geen zin om hierover met hen contact op te nemen.

Dan moet uw huisarts voor u op zoek gaan naar het resultaat via de verantwoordelijke van het triagepunt. Zij zijn samen met uw huisarts (en uzelf) de enigen die toegang hebben tot de resultaten. In geen enkel geval mogen deze verantwoordelijken resultaten rechtstreeks aan de patiënt meedelen.

Bel dus niet naar :

 • labo’s
 • huisarts van wacht of 1733
 • secretariaten van huisartsenkring of coronapost
 • Thuisisolatie minstens 7 dagen (langer bij klachten)
 • Voor de huisgenoten:
  • Test op dag 7 (na het laatste risicocontact met de huisgenoot)
  • Quarantaine tot het resultaat van de test gekend is
  • Tot 14 dagen na het laatste risicocontact extra voorzichtigheid:
   • geen sociale contacten buiten werk en school
   • mondmasker dragen voor elke verplaatsing buitenshuis
   • Telefonisch contact met huisarts opnemen bij de minste klachten
 • Indien u de thuisisolatie niet kan naleven (kleine kindjes die geen afstand kunnen houden, slapen in een apart bed is niet mogelijk,…) wordt de quarantaine verlengd:
  • Elke dag zijn er nieuwe risicocontacten
  • De test kan dus pas uitgevoerd worden 7 dagen nadat de positief geteste huisgenoot de thuisisolatie mag verlaten (= laatste risicocontact)
  • Zo kan de quarantaine verlengd worden tot minimum 14 dagen (met extra voorzichtigheid tot minstens dag 21)
  • Bij twijfel over correct toepassen van de thuisisolatie: bespreek met uw huisarts hoe lang de quarantaine in uw situatie best duurt!
 • Enkel in overleg met de huisarts de thuisisolatie verlaten!
 • Indien u gebruik maakt van de Coronalert app kan u het resultaat delen, zodat uw contacten op de hoogte worden gebracht en getest kunnen worden. Dit is volledig anoniem.
 • Verwittig zelf uw nauwe contacten dat je besmet bent.

Test omwille van klachten

 • Bespreek met uw huisarts of u de quarantaine kan verlaten!
 • In sommige gevallen (verdachte klachten, veel besmettingen in nabije omgeving, …) moet deze alsnog verlengd worden.
 • Indien u ook een hoog risico contact met een COVID-positieve patiënt had en u bent nog niet volledig gevaccineerd
  • Een 2de test op dag 7 wordt best nog steeds uitgevoerd
  • Quarantaine blijft gelden tot het resultaat van de test op dag 7 gekend is.

Test na hoog-risico contact

 • U bent volledig gevaccineerd:
  • U heeft een test nodig zo snel mogelijk na het hoog-risico contact
  • Als deze test negatief is, mag u de quarantaine verlaten
 • U bent nog niet volledig gevaccineerd:
  • U heeft een test nodig zo snel mogelijk na het hoog-risico contact en een tweede test op dag 7 na het hoog-risico contact
  • Als de tweede test op dag 7 negatief is, mag u de quarantaine verlaten.
 • Bij het verlaten van de quarantaine:
  • De verkorte quarantaine houdt risico’s in
  • U heeft nog steeds een reële kans om de ziekte alsnog te ontwikkelen
  • Contacteer bij de minste klachten uw huisarts!
  • Let op het werk extra op de veiligheidsmaatregelen
  • Vermijd sociale contacten tot 14 dagen na het risicocontact/terugkeer!
  • Houd gedurende een extra week afstand van huisgenoten.
 • Test na terugkeer uit een rode zone

  • Zie hoger: ‘Hoe kom je veilig terug van je reis’

4. Vragen over quarantaine of thuisisolatie

Bij een positieve test moet u steeds in thuisisolatie! Ook in afwachting van het testresultaat als u symptomen heeft, moet u in thuisisolatie.

 • Hou afstand (>1,5m) van iedereen, ook van uw huisgenoten
 • Was/ontsmet regelmatig de handen
 • Verblijf indien mogelijk in een aparte, goed verluchte ruimte
 • Deel geen voorwerpen met uw huisgenoten
 • Reinig gebruikte voorwerpen
 • Gebruik, indien mogelijk, een apart toilet/badkamer
 • Verlucht uw woning regelmatig
 • Ontsmet oppervlakken die u aanraakt regelmatig
 • Geen sociale contacten
 • Kom enkel buiten als u daarbij uit de buurt van andere mensen kan blijven
 • Bij toenemende ernstige klachten contacteert u uw huisarts

Hoog risico contacten van bevestigde COVID-positieve patiënten moeten in quarantaine. Ook als u terugkeert uit een risicogebied (rode zone) moet u in quarantaine.

U moet in quarantaine vanaf het laatste risicocontact. Na het verlaten van de quarantaine moet u tot 14 dagen na het laatste risicocontact extra voorzichtig zijn (geen sociale contacten buiten werk/school, mondmasker dragen voor elke verplaatsing buitenshuis, bij de minsten klachten opnieuw thuisblijven en de huisarts contacteren).

 • Kom enkel buiten voor essentiële aankopen (supermarkt)
 • Geen sociale contacten
 • Hou afstand van iedereen, ook van uw huisgenoten
 • Was regelmatig uw handen
 • Deel geen voorwerpen met uw huisgenoten
 • Verlucht uw woning regelmatig
 • U wordt verwezen voor een test op dag 7 na het hoog risico contact of na terugkeer uit een rode zone
 • Contacteer bij klachten meteen uw huisarts!
 • Als u binnen het gezin de thuisisolatie van de positief geteste huisgenoot niet kan naleven (jonge kindjes die afstand niet kunnen respecteren, slapen in aparte ruimte onmogelijk,…) dan volgen er elke dag nog risicocontacten tot op het moment dat deze persoon uit isolatie mag. De quarantaine begint dan later, er wordt pas getest op dag 7 nadat de persoon uit isolatie mag.
 • Bij elke nieuwe positief geteste huisgenoot, begint er voor de andere huisgenoten een nieuwe quarantaineperiode met test op dag 7.
 • Als u als hoog risico contact getest wordt omdat u klachten heeft, de test op dag 7 na het contact of later plaatsvindt en het resultaat negatief is, mag u de quarantaine verlaten.

5. Vragen over contactopsporing

Als u positief test, proberen we zo snel mogelijk te achterhalen met wie u de voorbije dagen in contact bent geweest. Op die manier:

 • kunnen we deze contacten in quarantaine plaatsen voor ze besmettelijk worden
 • beschermen we zo uw naasten en die van uw vrienden/familie/collega’s
 • beschermen we kwetsbare personen in onze samenleving
 • voorkomen we dat het virus zich verder blijft verspreiden
 • vinden we de bron van de besmetting om zo verdere verspreiding te stoppen

Deze contact tracing is volledig ANONIEM, uw naam zal nooit genoemd worden.

 • Het Contact Tracing Center (Vlaamse overheid) en het lokale Outbreak Tracing Team (Eerstelijnszone Kempenland)
  • Zij zullen uw contacten oplijsten, zodat deze tijdig opgebeld kunnen worden.
  • Zij gaan verder nagaan waar de bron van de besmetting zich bevindt.
  • Ze peilen ook naar eventuele moeilijkheden bij quarantaine.

U zal bij een positief resultaat dus mogelijk meer dan 1 keer gebeld worden. De beide teams communiceren met elkaar, vullen elkaar aan en zorgen er zo voor dat we de gevolgen van de besmetting zo veel mogelijk kunnen inperken.

U kan via deze link een lijst terugvinden waarop u kan noteren met welke personen u in contact geweest bent. Begin vanaf 2 dagen voor uw klachten begonnen zijn. Indien u positief testte zonder klachten, tel dan 2 dagen voor de positieve test.

Het is niet altijd makkelijk om een lijst te maken van de personen waarmee u de afgelopen dagen contact had. Ga daarom volgens een plan te werk. Begin bij ‘vandaag’, denk eerst na over de ochtend, dan de namiddag en dan de avond. Vervolgens kan u verder gaan met de dag ervoor, enzoverder.

Weet dat de persoon die u zal bellen vanuit het Contact Tracing Center of het Outbreak Tracing Team tot geheimhouding verplicht is: uw naam, uw lijst met contacten en andere informatie die u geeft voor dit contactonderzoek blijven strikt vertrouwelijk en zullen nooit gedeeld worden met de politie, gezins- en familieleden of huisgenoten, werkgever of school, …

Het contactonderzoek wordt ook op geen enkele manier gebruikt om te controleren of u zich aan de Covid-maatregelen van de overheid hebt gehouden. We gebruiken de informatie uit het contactonderzoek enkel en alleen om uw contactpersonen advies te geven over wat ze moeten doen om te vermijden dat ze de ziekte verspreiden. Ook aan uw contactpersonen zeggen we uw naam niet, u blijft anoniem.

Meer informatie kan u terugvinden op de website van de Vlaamse overheid: https://www.zorg-en-gezondheid.be/contactonderzoek

6. Andere vragen

Voor algemene informatie kan u steeds contact opnemen met het 0800 14 689 nummer. Dit nummer is dagelijks tussen 09u00 en 17u00 bereikbaar. Of u kan terecht op de website www.info-coronavirus.be. Heeft u specifieke vragen over uw gezondheid, neem dan contact op met uw huisarts.

De Coronalert app kan u waarschuwen als u in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem. u weet dus niet met wie, waar en wanneer.

Als u een Coronatest laat afnemen, kan u het testresultaat via de app ontvangen. Voorwaarde is dat u voor de test een code genereert in de app. Als uw test positief is, kan u via de app andere gebruikers van de app, waarmee u in nauw contact stond, anoniem waarschuwen.

Met Coronalert help je de contactopsporing verbeteren. Maar technologie is niet altijd perfect. De bestaande coronamaatregelen blijven gelden.

Meer informatie over de Coronalert app u lezen op de website: https://coronalert.be/nl/